Femmianne Bredewold: Zorg en hulp in de buurt ontstaan niet vanzelf
Zorg en hulp in de buurt ontstaan niet vanzelf
Op donderdag 31 oktober organiseert het GAN een bijeenkomst met Femmianne Bredewold over de hoge verwachtingen van de buurt als plek om de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond vorm te geven.
Het moet de plek zijn waar ze samenhangende zorg en hulp kunnen krijgen, niet alleen van professionele organisaties maar ook van hun buren en buurtbewoners. Maar hoe reëel is dat eigenlijk? Wat biedt de buurt, en wat kan de buurt bieden? Onder welke voorwaarden ontstaan contacten die voor beide partijen prettig zijn? Waardoor gaat het juist tussen welwillende buren en mensen met beperkingen vaak mis? En waarom spelen honden, winkeliers en begroetingen op straat juist een positieve rol?
Op deze vragen geeft het onderzoek van Femmianne Bredewold (onderzoeker bij het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken in Zwolle en buitenpromovenda Universiteit van Amsterdam) antwoord. De sleutel ligt volgens haar bij begrensd contact: geen open gelegenheden voor ontmoeting maar een duidelijke setting met heldere rollen en grenzen. Ellen Meijer, nieuw bestuurslid van het GAN en onderzoeker bij het VUmc, reageert co-referent op deze lezing en gaat daarbij in op zogenaamde ‘communities of fate’.
Eerdere lezingen:
[slideshow_deploy id=’333′]