Rob Molijn over werken met statushouders
Op donderdag 7 december organiseert het GAN een bijeenkomst met Rob Molijn over dilemma’s en kansen in het werk van maatschappelijk begeleider c.q. contactpersoon van statushouders (ex- vluchtelingen). Rob gaat met zijn voordracht in op de spanning tussen betaald werk en vrijwilligerswerk
en de meerwaarde die dat laatste kan hebben. Vrijwilligers opereren vanuit de leefwereld en helpen statushouders om te gaan met onze systeemwereld. Hoe ga je om met afstand en nabijheid? Rob is 7 x 24 uur bereikbaar, toch is daar nog nooit misbruik van gemaakt. Hoe kan dat? Kan het sociale netwerk van de vrijwilliger de beschikbaarheid en de nabijheid niettemin aan? Culturele botsingen horen erbij. Soms, als je dingen benoemt ben je de relatie kwijt. Wanneer doe je dit wel en wanneer laat je dit achterwege?
Langeveld’s opvoedingscredo van zelfverantwoordelijke zelfbepaling is een belangrijk ijkpunt in deze
lezing. In sommige situaties is dat echter een lange weg om te gaan en hangt sterk af van de cultuur van het thuisland van de statushouder.
Bij de lezing zijn enkele Syrische jonge vrouwen en een jonge vrouw uit Sierra Leone aanwezig. Zij zijn al aardig ingeburgerde dochters van een paar cliënten. Na de pauze kunnen ook aan hen vragen worden gesteld over hun leven in Nederland. Voor jongeren is het in de praktijk een stuk eenvoudiger om deel uit te gaan maken van onze maatschappij. De taal is bij kinderen en jongeren een veel minder groot struikelblok dan bij de ouders.